El futbol és afició, sense afició no hi ha futbol

La Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol de Barcelona, després del lamentable i vergonyós espectacle públic que les darreres setmanes han portat a terme les diferents institucions que governen el futbol a l’Estat Espanyol, vol expressar la seva indignació davant d’aquest esperpent que ens ha avergonyit com a aficionats al futbol.

Creiem que l’actuació dels dirigents d’aquestes institucions, així com les picabaralles i polèmiques sobre la represa del campionat de Lliga, han estat immoral. Davant de la greu situació d’estat d’alarma, causada per la pandèmia que estem patint, la prioritat exclusiva hauria de ser l’emergència sanitària, la salut i la vida de les persones. Creiem que aquestes institucions haurien de defensar l’esport, fent prevaldre i exercint, en primera persona, el valor de la humanitat per sobre dels beneficis econòmics.

D’altra banda, lamentem profundament que, un cop més, l’afició hagi estat menystinguda, ignorada, i els seus drets hagin estat  vulnerats, no respectats, ni tampoc defensats, en aquest cas, per AFEPE. No podem comprendre que es plantegi reprendre el campionat, sense públic i, a més a més, fer-ho d’esquena a l’afició. Volem recordar que el futbol sense aficionats, no té cap futur, ni econòmic, ni esportiu. L’afició és imprescindible en el futbol.

Creiem que jugar els partits sense públic suposa un greu greuge i una adulteració flagrant de la competició.  Sense l’afició qualsevol decisió que prenguin serà injusta i no serà equànime. Disputar partits entre equips que es juguin el seu futur esportiu, sense públic quan el mateix encontre a la primera volta ha estat jugat amb públic, és una greu injustícia i un clar condicionant en l’esdevenir esportiu dels clubs.  Sense el jugador número 12, l’equip local, d’entrada, jugaria amb un jugador menys.

Ens sembla una greu irresponsabilitat posar en risc la salut dels futbolistes,  de totes les persones presents i de totes les seves famílies. En un partit de futbol no es pot garantir mantenir les distàncies socials obligatòries marcades per les autoritats sanitàries mundials.  Alhora, com a ciutadans, ens indigna la possibilitat que es proposi fer test de forma indiscriminada quan es tracta d’una eina escassa i imprescindible per a sanitaris i malalts, quan molts d’ells encara no hi tenen accés.

El futbol existeix perquè hi ha futbolistes i, sobretot, perquè hi ha una afició, que amb el seu sentiment, viu el dia a dia del futbol i assisteix als partits. És a dir, l’aficionat és qui consumeix i, per tant, qui genera els vostres beneficis.

Per aquest motiu, malgrat som conscients de l’excepcionalitat del moment, els demanem que les decisions que prenguin ho facin de forma justa, respectant els drets dels aficionats i sobretot fent prevaldre, per sobre de tot, la salut de tothom, ja que defensem que s’apliquin estrictament totes les mesures que marquin les autoritats sanitàries. Decisions i actituds com la de les darreres setmanes, plenes d’egoisme i mercantilisme, allunyen als aficionats d’aquest futbol.

Cornellà de Llobregat, 24 d’abril de 2020

Junta Directiva

Federació Catalana de Penyes del RCD Espanyol de Barcelona.